Inloggen of Registreer
::  Startpagina  ::  Downloads  ::  Je Account  ::  Forums  ::
De Federatie
· Info
· Verenigingen
· Het Bestuur

· Nieuwsbrieven

· Wetgeving:
    ·  Soortenbesluit
    ·  Ringmaten Eu. vogels
    ·  Rapport dierenwelzijn
Modules
· Startpagina
· Archief Verhalen
· Beveel ons aan...
· Downloads
· Encyclopedie
· Forums
· Fotoalbum
· Gezocht & Gevonden
· Je Account
· Journaal
· Links
· Nieuws inzenden
· Nuttige Info
· Onderwerpen
· Peilingen
· Privé-berichten
· Recensies
· Top 10
· Wat is valkerij?
· Weerbericht
· Zoeken
Google Search
Google
Weerbericht

Forum

 bestrijding in Halle
 Hoogrek onderhoudsvrij en verrijdbaar
 vragen over kerkuil.
 Jagen Harris tarsel
 Vliegen buiten de bebouwde kom
 Jonge Otis Leucotis of boeboek wijfje gezocht
 Sint-Bavo viering - zondag 2 oktober 2016
 vraag valkeniershandschoen
 Kerkuil vraagjes

valkeniers.be Forums

Nieuwste foto's

IMG_2611_2.jpgperegrinus000007.jpgIMG_3068.jpgimg 6343.jpgIMG_0251.JPG


Ga naar het fotoalbum
Wie is Online
Er zijn op dit moment, 47 gast(en) en 0 geregistreerde gebruiker(s) die online zijn.

U bent een gast. U kunt gratis een account aanvragen door hier te klikken
Dierenwelzijn: Het houden van roofvogels door particulieren

Wat is de Raad voor Dierenwelzijn?

De Raad voor Dierenwelzijn is een federale aangelegenheid en geeft advies aan de Minister van Volksgezondheid over onderwerpen m.b.t. dierenwelzijn. Deze onderwerpen worden aangegeven door de Minister, de Dienst Dierenwelzijn of leden van de Raad voor Dierenwelzijn. De adviezen houden rekening met recente wetenschappelijke, ethische en maatschappelijke informatie.

Welzijn van roofvogels in gevangenschap

Naar aanleiding van steeds meer klachten over het toegenomen aantal roofvogelhouders en de toenemende kansen op welzijnsproblemen bij roofvogels en uilen in gevangenschap, is de Raad voor Dierenwelzijn van de Federale Overheid gestart met een onderzoek (2007 - 2008).

De wetenschappelijk adviseur van de Raad voor Dierenwelzijn heeft hierover een wetenschappelijk rapport opgesteld. Dit wetenschappelijk rapport is gebaseerd op bestaande literatuur, wetgeving en de toestand in binnen- en buitenland. Belangengroepen in België, onder andere valkeniers, roofvogelhouders, kwekers en vogelbescherming werden hiervoor geïnterviewd. Het rapport gaat na of het vanuit het standpunt van dierenwelzijn verantwoord is om roofvogels in gevangenschap te houden.

Het volledige rapport kan u hier nalezen.

Werkgroep “Roofvogels houden in gevangenschap”

Vervolgens heeft de Raad voor Dierenwelzijn begin 2009 de “werkgroep Roofvogels” opgericht. Het rapport dat werd samengesteld door de wetenschappelijk adviseur werd als basis aangenomen voor de werkgroep die als taak had om een gezamenlijk advies op te stellen voor de Raad.

Deze werkgroep, voorgezeten door een prof aan de KU Leuven en lid van de Raad voor Dierenwelzijn, bestond uit vertegenwoordigers uit de verschillende domeinen zodoende alle belangengroepen (ornithologische verenigingen, valkeniers, kwekers, liefhebbers, vogelbescherming, dierenartsen, juristen...) werden vertegenwoordigd. Iedere vertegenwoordiger had de mogelijkheid om voorstellen aan te reiken. Deze werden binnen de werkgroep verder besproken. Finaal werd uit alle voorstellen een gezamenlijk advies (conclusie) door de werkgroep samengesteld en overgemaakt aan de Raad van Dierenwelzijn.

Conclusie van de werkgroep

Wanneer een roofvogel in gevangenschap wordt gehouden, dan moet zijn welzijn gewaarborgd worden. De vraag naar de noodzakelijkheid van vliegmogelijkheden is afhankelijk van de gehanteerde definitie (van natuurlijk gedrag). Hoewel er geen wetenschappelijk studies bestaan over het permanent aangebonden huisvesten (op blok of sprengel) van roofvogels, wordt toch algemeen aanvaard dat bij deze huisvesting regelmatige vluchten als minimumvereiste moeten worden gesteld. Zoniet dienen de roofvogels te worden gehuisvest in volières. Verschillende auteurs stelden, op basis van hun ervaring, minimumafmetingen voor volières.

Het volledige advies kan u hier nalezen.

Volgende stappen

Het advies van de werkgroep roofvogels werd mits enkele aanpassingen door de Raad voor Dierenwelzijn op 08/10/2009 goedgekeurd. Intussen heeft de Raad dit advies overgemaakt aan Minister Onkelinx. Het advies is eveneens terug te vinden op de website van FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Ondertussen wachten wij verdere ontwikkelingen af.


bron: Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2003-2016 by Valkeniers.be


This site is hosted by

Pagina Rendering: 0.04 Seconden